dimarts, 2 de desembre del 2014

C-20 Escuain. Una aventura espeleològica (Llorca, 2014)


C-20
ESCUAIN
Una aventura espeleològica
(2014) portada i contraportada fot. col., 306 p., 2 fig. b/n., 210x148 mm.
Ed. L'Autor. Col·lecció SOTA TERRA Ficció.
llorca@telefonica.net
ISBN: 978-84-617-2361-4

Jordi LLORCA


Les vivències acumulades en anys de campanyes d’exploració a les profunditats del massís d’Escuaín, al bell mig del Pirineu, condensades en un relat farcit dels anhels, il·lusions i esperances dels espeleòlegs, que els duran a suportar sacrificis, esforços i perills, per tal d’aconseguir la joia, triomf i felicitat d’abastar la major de les recompenses a que hom pot aspirar: arribar allí on mai abans hi havia estat ningú.

Per bé que ficció, la present història és construïda amb un reguitzell de fets tots ells ben reals, amb els que l’espeleòleg veterà s’hi podrà identificar, el novell encoratjar, i el qui no ho és desitjar-ho, o, si més no, gaudir d’una novel·la d’aventures en un entorn ben diferent de les altes muntanyes, espesses selves, tòrrids deserts, embravits mars, o inhòspites regions polars de costum.

Les peculiaritats i característiques tan especials del món subterrani (encara la major part per descobrir i explorar) fan que en uns pocs centenars de metres l’espeleòleg es situï a més distància del món conegut i la dita civilització, que un navegant solitari perdut en mig de l’oceà o àdhuc un cosmonauta orbitant la terra.

La present obra vol aproximar al lector, ni que sigui una mica, el cúmul de sensacions (moltes angoixants, la majoria joioses) que conformen l’apassionant món de l’exploració subterrània.





































Les fotos que són exposades a continuació no formen part del llibre, estan extretes de la Memòria Escuain 2011 del Grup d'Espeleologia de Badalona
  

Aquesta obra literària, narrada en tercera persona, és una crònica de l’exploració a una gran cavitat de dificultats pirinenques, aigua, fred, llargues estades ininterrompudes ...

Situada l’acció del relat en el present, descriu, alhora, l’activitat dels diferents equips d’exploració que efectuen les recerques partint de diversos llocs del sistema subterrani, amb els objectius d’avanç prefixats.

L’obra transmet les tasques que realitzen els espeleòlegs al llarg d’una incursió en una campanya d’exploració des del seu inici, transport dels materials al campament exterior, fins a l’àpat final al restaurant del poble.

Els espeleòlegs (personatges del llibre) per acabar de ser de carn i os, només calia que l’autor els hagués afegit els cognoms. Però, això no l’hi treu a l’obra el seu caràcter de novel•la.

L’autor ens relata, des de la quotidianitat, sense el sentit èpic que trobem en algunes novel•les de muntanyisme, com es desenvolupa el dia a dia a dins de la cavitat. Aquestes vivències i sensacions només les poden conèixer els pocs espeleòlegs que any darrera any han continuant avançant descobrint noves galeries, escalant pous, passant sifons ... Però, també n’hi han el més novells, alguns d’aquests joves continuaran a les següents campanyes, i els altres o no tornaran mai més, o adequaran el seu sentit de l’espeleologia a les activitats que més el plaguin.  

Com l’obra que hem llegit és una novel•la, té una trama, condimentada amb fetge, poca sang i el seu punt de sal, pebre i altres especies.

Els espeleòlegs gaudiran llegint l’obra. Els altres lectors disposen d’apartats a peu de plana que els faran més entenedors el vocables i les qüestions tècniques de l’espeleologia.

Felicitacions Jordi!


Anterior llibre de la Col·lecció

http://espeleologiabibliografia.blogspot.com.es/2013/08/cg-v-el-que-la-terra-amaga-llorca-2013.html

CG-V
EL QUE LA TERRA AMAGA
Un misteri espeleològic
(2013) 240 p., 3 map., 1 topo., 210x148 mm.
Ed. L'Autor. Colecció Sota Terra. Ficció
llorca@telefonica.net
ISBN: 978-84-616-5236-5

J. LLORCA





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada