dijous, 20 de maig del 2010

Coves i carst dels Estats Units


Caves and Karst of the USA
A guide to the significant cave and karst areas of the United States of America
with a 67 page coverage of neighboring countries and regions: Canada, Mexico, Bahamas, Bermuda and the Caribbean islands, including the Commonwealth of Puerto Rico

(2009) VIII + 446 p., 990 fig., col., 278x216 mm.
Ed. Arthur N. Palmer. Margaret V. Palmer
Publicació: National Speleological Society, Inc. Albama (http://www.caves.org/)
ISBN: 9781879961289

Ressenya de Bill Mixon

Abans del recent Congrés Internacional d'Espeleologia a Kerrville, Texas, estava instant als espeleòlegs que volia reduir l'alt cost de la inscripció a renunciar a les actes publicades, però a optar per la guia , perquè jo tenia grans esperances, tenint en compte els editors. Espero que van prendre el meu consell. Aquesta és una compilació meravellosa. És dens, amb informació, i, com observen els editors, potser seria millor per a la navegació o de referència que per a la lectura ordinària extensa, però he llegit gairebé tot de la mateixa manera, a mossegades de mitja hora. (Com a prova, vaig a assenyalar falles d'edició rara a les pàgines 229 i 364.) Ha estat bonic que se'ns recordi i actualitzi sobre les coves i zones de les que havien sentit a parlar en el passat i que s'introduirà als nous espeleòlegs.

El llibre, per descomptat, no és realment una guia en el sentit tradicional, però tampoc ho són cap de les guies de convencions NSS en els darrers vint anys. És més aviat una revisió de les cavernes i el carst de la seva zona objectiu. El llibre podria haver estat titulat "Coves i carst d'Amèrica del Nord i el Carib." El material està organitzat per les grans divisions físiques dels Estats Units, seguit per un capítol sobre els països veïns. Cada capítol està dividit en àrees més petites, de vegades els estats, de vegades parts dels estats, i les zones de vegades, com TAG, que les fronteres s'estenen fora de l'estat, depenent de la geologia i l'interès espeleològic. Per a cada àrea, hi ha una vista geològica, les descripcions de karst específics o regions i pseudokarst representant o algunes coves importants dins d'ells. La informació és gairebé tot geològica, amb escasses mencions a altres camps com la biologia o la història espeleològica. Un lector, encara que només un navegador, sense el coneixement d'un bon laic de la geologia farien bé en llegir primer a Palmer excel·lent introducció a la geologia en el capítol 1. Hi ha un capítol curt a part en la biologia. (Troglobites semblen haver-se convertit en troglobionts quan jo no estava mirant.) Inclòs és la microbiologia, que sembla ser un tema candent últimament, en part, sospito, perquè les coves són un lloc atractiu per estudiar els microbis que no són diferents als de les altres parts.

El llibre, òbviament, va rebre molt més i molt millor esforç editorial i de control que es troba en la majoria de llibres que són compilacions de material proporcionat per nombrosos autors, en aquest cas 116 d'ells, que figuren amb correu, però no per correu electrònic, adreces. Mentre que els editors diuen que han tractat de preservar els estils dels escriptors individuals, gran part del llibre és de fet tan similars en contingut i to que és fàcil d'oblidar, a excepció de les atribucions que a la part superior de cada part, quantes persones diferents van estar involucrats. Els mapes i cartes s'han tornat a traçar a un estil coherent i esquema de color. Els dibuixos i fotografies, gairebé tots de color, afegir fins a dos o més en cada pàgina, però l'èmfasi en el text i les il lustracions són petites, però clares i ben impreses.

El capítol de la biologia es limita als EUA, de manera que tota una classe de criatures coneguda només de les coves del Carib i Mèxic, no s'esmenta. M'hauria agradat veure més sobre les coves submarines de les Bahames, alhora més extenses i més interessants que les plenes d'aire, i almenys una menció dels tubs de lava més llargs a les Amèriques, que es troben a Mèxic. Però la matèria que s'inclou en "Coves i carst dels EUA" és aclaparadora i suficient. Gaudi.







1 comentari:

  1. Interesan tllibre dels US, com sempre amb la qualitat que imposen els Palmer.

    ResponElimina