dimarts, 10 de novembre del 2009

Topografia espeleològica (1983)


Topografia Espeleològica
(1983) 118 p., 234 fig., 260x197 mm
Ed. Escola Catalana d'Espeleologia. Federació Catalana d'Espeleología. Barcelona

Presentació: Salvador Vives i Jorba. Col•laboradors: M. Espona, J.R. Berengueras.

Albert MARTÍNEZ i RIUS
Introducció. - 1ª Part. Conceptes generals. - 2ª Part. Topografia Espeleològica. - Cartografies locals. - Exemples de topografies.





Topografía Espeleológica
(1992) 132 p., 251 fig., 260x195 mm
Ed. Federación Española de Espeleología. Barcelona

Traducció: Rosa Mª Estany i Morros. Pròleg: Pau Pérez i de Pedro. Presentació: Salvador Vives i Jorba. Collaboradors: M. Espona, J.R. Berengueras.

Albert MARTÍNEZ i RIUS
Introducción. - 1ª Part. Conceptos generales. - 2ª Part. Topografía espeleológica. - Cartografías locales. - Ejemplos de topografías. - Apéndice I. - Apéndice II. - Signos convencionales para representaciones gráficas.




L'exploració de noves cavernes no serviria de gaire sinó fos perquè aquestes es donen a conèixer, principalment, per les seves dades topogràfiques, que són les que prenen, generalment, els espeleòlegs.
Desprès aquestes dades resulten d'utilitat pels propis exploradors i per a la resta d'interessats que poden obtenir informació per a les seves diferents finalitats.
Amb tota la tecnologia topogràfica que existeix, encara no n'hi ha prou, doncs els espeleòlegs han de fer les mesuracions i prendre les dades. Aquesta és una de les feines espeleològiques d'aquelles de les que si la fa un altre millor.
L'equilibri natural, per dir-ho d'alguna manera, ha dut a que diferents centres d'ensenyament d'espeleologia es dediquin, principalment, a impartir coneixements i practiques sobre les tècniques de progressió a les cavernes. Les qüestions científiques de l'espeleologia són assumides, generalment, per especialistes en formació o formats a entitats d'estudis específics del seu interes.


2º Simposium de Metodología Espeleológica. Topografía
(1972) 261 p. s/n., 46 fig., 67 topo., 290x205 mm
Ed. Escola Catalana d'Espeleologia - C.R.E. de la F.EM., S.I.E. del C.E.A. Barcelona







Congressos i simpòsiums espeleològics catalans (1970 - 2004).
Bibliografia Espeleològica Catalana
(2006) 72 p., 295x208 mm
Ed. Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona

Francesc MIRET PÉREZ

1 comentari:

  1. Aquest llibre de l'Albert Martinez es força bo,durant decades ha sigut la guia del topograf espeleologic catala i tambè del topograf espanyol. Malgrat que les tecnologies topografiques amb avançat molt, aquest llibre continua vigent. Les meves feliticacions a l'Albert.

    Enric P.

    ResponElimina