dilluns, 4 de març del 2013

Espeleologia Pedra Sant Martí, Nafarroa (Martel, 1908)



Rapport
Sur l'exploration souterraine hidrologique des Pyrénées en 1908
(1910) 96 p., 88 fig. XXV p.
Ed. Ministère de l'Agriculture. Direction de l'Hidraulique et des Amèlorations Agricoles
Extrait des Annales. Fascicle 38. Paris

E.A. MARTEL

Martel (1908-1909), amb col·laboradors de diferents branques científiques (Fournier, La Couppey de la Forest, Rudaux, Jammes, Maréghal, Jeannel, Ortet, Véïsse, Bourgeede, Troller, Dufau, Bouchet), explora el vesant francès dels pirineus amb l'objectiu principal de conèixer i avaluar els recursos hidrològics, tant subterranis com epigeus, utilitzant les tècniques espeleològiques.
Una de les zones visitades fou al País Basc de França, però com les fronteres polítiques no es corresponen amb les lingüístiques, culturals, geogràfiques, etc., feren la primera exploració espeleològica al que ells denominaren com, avenc del Coll de la Pedra Sant Martí. Avui, aquest complex subterrani és el més extens de tot el Pirineu. A la dècada dels anys 50 assolí la màxima profunditat mundial.
     

La segona campanya (1909) fou publicada al Fascicle núm. 40 a l'any 1911


A la plana web de La Manche. Archives http://archives.manche.fr/ trobareu el fons Lucien Rudaux que fou el dibuixant d'aquestes expedicions de Martel



Expedition Martel I
Juillet - Aout 1908

En aquest quadern amb 71 planes es troben dibuixos a l'aiguada dels que apareixen en blanc i negre a l'obra referenciada anteriorment, també notes manuscrites i esborranys de topografies i croquis. 



Expedition Martel II
Aout 1908

En aquest segon quadern es troben 11 dibuixos a l'aiguada


Pyrénées
Explorations souterraines. Campanyes Juliet - Aout 1909
Cuadern d'apunts, i esbós de dibuixos a llapis.

Pedra de Sant Martí

El fons fotogràfic de Lucien Rudaux és ampli, variat i de molta importància per a l'espeleologia

66 Fi - Fonds Lucien Rudaux

Analyse : La spéléologie : campagne de recherches d'hydrologie souterraine dans les Pyrénées

...suivant



2 comentaris:

  1. Muchas gracias por la referencia. Es un informe magnífico, de una campaña de exploración formidable, del que tenía muchas referencias pero que no había podido leer directamente.

    ¿Tenéis alguna pista sobre ese otro informe relativo a la campaña de 1909? He realizado varias búsquedas en Gallica pero no soy capaz de encontrarlo?

    ResponElimina