dijous, 17 de juny del 2010

Memòria GEB 1962 (1 de 3)



Memòria Espeleològica 1962

Grupo de Espeleología de Badalona
24 p., 6 fig., 280x200 mm. (ciclostil, portada rotulada a mà)
Ed. Centro Excursionista de Badalona

Aquesta Memòria i a continuació el Cavernes (1963) foren els precedents de les publicacions espeleològiques ciclostilades que al llarg de dues dècades reflecteixen les activitats i treballs de molts grups d'espeleologia. Segons deien els entesos, no són de valor bibliogràfic, ja que no s'ajustaven a les normes internacionals. Bé, el cert és que si no consultem aquestes publicacions deixarem encara més a les fosques a l'espeleologia. Aquest període, amb aquest sistema de divulgació, ha estat el més abundant i fructífer en publicacions, on trobarem escrits de totes les qualitats, però això mateix succeeix a l'actualitat amb tot color i bona presència.

Per a més informació podeu consultar l'article de Jordi Lloret Prieto (1993) Publicaciones periódicas espeleológicas (hasta 1993) dins: Exploracions, 16: 21-49.


La tècnica del mimeògraf, multicopista a ciclostil, consisteix en perforar un clixé de paper fi amb una maquina d'escriure mecànica, sense cinta, així es posa el text. Els dibuixos es fan amb un punxó sobre el mateix clixé. Tot el demès, fotografies, planells, etc., són afegits a part.


La màquina de ciclostil de l'EspeloSie, que anava amb un manubri, ens la van deixar al GEB per a fer números del Cavernes i nosaltres al GGG de Gràcia per a realitzar el primer numero d'Exploracions.


Aprofitem les tècniques actuals per a incloure grafismes i altra documentació.


Redacció: Alexandre CARRERAS. Ramon CANELA



Cova de les Aigües, Espluga de Francolí. Vall de Queralbs

Arxiu GEB

Forat del Gel

Avenc del Tronc. Catàleg Espeleològic de Catalunya, vol. III (2009)


Camarasa

Serradell

Sistema Fou de Bor - Tuta Freda


Dins: Cavernes, 26 (2006)



Cordada, 84: 13-14 (1962). Barcelona





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada