diumenge, 24 de gener del 2010

Mines de Can Palomeres. Malgrat de Mar


LES MINES DE CAN PALOMERES
Malgrat de Mar
(1988) 72 p., portada foto col., contraportada 2 foto. col. 1 foto. b/n., 24 foto col., 18 foto. b/n., 3 fig., 1 map., 1 taul. 5 topos.; 215x165 mm.
Ed. Ajuntament de Malgrat de Mar / Imprimeix, Badalona.

Ferran CARDONA, Josep CUENCA, F. Xavier SAMARRA.

L'interes de diferents espeleòlegs per la investigació i exploració de cavitats subterrànies artificials parteix des del mateix inici de l'espeleologia en el seu concepte de ciència auxiliar. Així, des dels primers números de Spelunca, al sègle XIX, trobem articles sobre aquesta temàtica. El primer pou que davallà Font i Sagué (1897), amb interes espeleològic, fou artificial, el de l'Eusebi de - 53 m, perforat per a tractar d'aprofitar l'aigua de la Falconera al massís del Garraf.
Aquesta monografia de les mines de ferro de Malgrat ha estat elaborada per espeleòlegs.

Pròleg: Joaquim Colom

Malgrat dins del context geogràfic. - Descripció física del terme de Malgrat. - Característiques geològiques. - Origen dels jaciments minerals. - L’entorn natural de les mines. - El Malgrat de les primeres explotacions. - L’explotació de l’últim terç del segle passat. - La gran etapa d’explotació. - El sistema de transport de mineral. - Els miners i el seu treball. - La comercialització del mineral. - Característiques de l’explotació. - Els vestigis de l’explotació. - Evolució natural després de l’abandó. - Utilització de la mina abandonada. - Descripció de les mines. - La mina com a biòtop.- La flora. - Fauna invertebrada.- Fauna vertebrada (quiròpters). - L’ecosistema i la seva protecció.
 









1 comentari:

  1. Excel·lent aquest llibre, molt complet i amb fotografies antigues molt interesants. Llibre que no ha de faltar a cap biblioteca de espeleo.

    Enric P.

    ResponElimina