La Espeleología
(1955 s/d) 64 p., 4 fig., 105x75 mm
Ed. G.P. Enciclopedia Pulga, 167. Barcelona
Francesc VICENS
Vicens, Montoriol, Termes a la Cueva del Agua, Granada 1950
Vicens, autor d'aquest llibret, és un espeleòleg molt important, iniciador i mantenidor de les activitats espeleològiques desprès de les guerres.
Per a més informació podeu veure Espeleobloc: enllaç
L'enciclopèdia Pulga fou una publicació molt popular. Amb unes característiques especials, com la diversitat dels temes, el preu econòmic, el col·leccionisme, i sobre tot, el format tan reduït dels seus exemplars.
Sembla evident que a l'enciclopèdia la van anomenar Puça pel petit format dels seus exemplars. O potser, també, perquè a l'època i des dels principis de la humanitat les puces sempre acompanyaven als homes, sense distinció de classes ni credos. Doncs si, les puces dels homes foren ben presents, populars i tradicionals. Però amb l'extensió de la higiene, la profilaxi i la irrupció del DDT quasi han desaparegut de les nostres contrades. Ha estat un triomf de l'home sobre les besties, encara que l'hem pagat amb els nostres andrògens i estrògens. També han saltat del nostre vocabulari, com: Quines males puces que tens! Ara es ve a dir: Quina mala llet que tens! També es deia: Quina puça t'ha picat?
Vicens, a més dels llibres d'aquesta col·lecció que adjuntem, va escriure altres de la mateixa mini enciclopèdia.
La exploración del fondo del mar
núm. 77
F. VICENS
La aventura submarina
núm. 84
Antonio RIBERA
El hombre de las cavernas
núm. 186
Jaime BOFARULL
El Alpinismo
núm. 177
F. VICENS
Així, amb lleixiu es va acabar de rematar la Pulga. Un humorista d'aquells temps deia: Lejia el Guerrero (o potser el Herrero), lava la señora, lava el caballero. Ja ho sé que ara no l'hi trobaríem ni el sentit, i molt menys la gràcia, al rodolí
Bravo! Menuda documentación has aportado en un momento. Mi enhorabuena. Loreto.
ResponElimina