dimecres, 13 de gener de 2010

Introducció a l'estudi del Carst


Introducción al Estudio del Karst
Primer ciclo de conferencias


(1968 s/a) 81 p., portada fot. b/n. fig., 297x210.
Ed. Comité Castellano - Centro de Espeleología. Grupo Espeleológico Querneto. Madrid.

Seguint les inquietuds, principalment, de N. Llopis Lladó que pretengué que els espeleòlegs disposessin d'una iniciació a les diferents ciències de l'estudi del carst, tres geòlegs, a més exploradors subterranis, com Angel Hernanz del CSIC, Alexandre Carreras primer president de l'Escola Espanyola d'Espeleologia i Adolfo Eraso president dels espeleòlegs quan aquests pertanyien a la Federació de Muntanyisme, donaren a Madrid un cicle de conferències d'introducció a l'estudi del carst.

Deixaren els apunts dels guions d'aquestes conferències per a que es publiquessin. Com podem comprovar, en ciclostil. Les figures gravades amb punxó sobre el paper trencadís del motllo del ciclostil.

Diuen que, factors de la natura i el pas del temps tendeixen a provocar una mena d'equilibri que donen situació als animals i a les coses en general. Només conceptes i actuacions humanes poden fer variar aquest equilibri natural.

Avui, i des de fa molts anys, els exploradors subterranis i els científics del carst van per camins paral·lels, convergents i divergents, però diferents.

Pel camí del mig, quasi, no camina ningú. Encara que, afortunadament, podem posar com exemple l'excel·lent tasca iniciadora que efectua el geòleg i espeleòleg Marius van Heiningen  des del seu Bloc: Espeleogénesis: La Formación de Cuevas,  VEURE


Potser amb iniciatives com Espeleocat Tallers 2009 es pot començar, de nou, a intentar que els espeleòlegs novells, i altres també, puguin disposar d'uns elements que els apropin al que alguns defineixen com cultura espeleològicaPresentació: Fernando DE ALOS


Angel HERNANZ. Alejandro CARRERAS


FORMAS KÁRSTICAS Y FACTORES DE KARSTIFICACIÓN Angel Hernanz, 9 p.


LAS ROCAS EN LA CORTEZA TERRESTRE. Las rocas sedimentarias / Alejandro Carreras, 16 p., 5 fig.
LAS DEFORMACIONES TECTÓNICAS. (Introducción a la tectónica) / Alejandro Carreras Costa. 9 p., 4 fig.NOCIONES BÁSICAS DE HIDROGEOLOGÍA / Angel Hernanz. 5 p., 3 fig.INTRODUCCIÓN A LA GEOMORFOLOGÍA / Alejandro Carreras. 5 p.


LA GEOMORFOLOGÍA APLICADA AL KARST / Alejandro Carreras. 3 p.


ASPECTOS QUIMICOS DEL PROCESO DE KARSTIFICACIÓN / Angel Hernanz. 6 p.


LAS FORMAS EXOKÁRSTICAS / Angel Hernanz. 8 p.


LAS FORMAS ENDOKÁRSTICAS DE LA ZONA FREÁTICA / Angel Hernanz. 13 p., 1 topo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada