dilluns, 4 de gener del 2010

Avenc del Fondo de l'Arcada, Faura 1912



Excursió espeleològica a Ordal y exploració del nou avench Font y Sagué
(1912) Ilustració Catalana, 454: 72-73. Barcelona

M. FAURA y SANS

J. Cells, l'any 1908, donà noticia a Faura i altres companys del Club Muntanyenc de Barcelona del sondeig de diversos avencs dels entorns del coll de l'Ordal. Fins l'any 1911 no es davallà espeleològicament l'avenc del Fondo de l'Arcada. La publicació de dades d'aquest avenc abans d'efectuar la exploració, i també molt posteriorment, ocasionà confusionisme, pels apel·latius que se l'hi designen de nou al avenc, el que podia, també, fer creure de que es tractessin d'altres avencs diferents, inexistents.
Faura escriu a la seva obra Espeleologia de Cataluña (1911, p. 82): ... las simas que últimamente descubrió el leñador J. Cells en las inmediaciones de la Cueva del Lladoner término de Ordal, son todas ellas de pocos centímetros de diámetro y de la profundidad respetable de 25, 30 y 45 metros, y una de ellas, situada cerca del torrente de l'Arcada, tiene 110 metros á pico (sic).
Generalment, els científics que a la vegada són professors i divulgadors, també han de ser vulgaritzadors. Així, Faura publicà diferents escrits a diaris, i a revistes gràfiques, com ara aquest.







Topografia de l'any 1911. Dibuix J. Llongueras

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada