L'avenc d'en Roca, al terme municipal de Cervelló, és la primera cavitat vertical del país de la que es té documentació fotogràfica del seu interior (1907)
Aquesta anècdota només és una de les moltes més que fan que l'avenc d'en Roca sigui un dels més emblemàtics de Catalunya, tant pel que es refereix a l'expressió de la Renaixença Catalana, desenvolupament de les recerques científiques, iniciació i història de l'esport a Catalunya, patrimoni natural de Cervelló, etc.
A l'actualitat l'avenc i el seu entorn, es troben amb un procés administratiu amb la finalitat de que s'autoritzi l'explotació d'una pedrera. En aquest tràmit, fins ara, no es contempla cap mesura de preservació ni de protecció de l'avenc.
Les fotografies són tretes de la Memòria Digital de Catalunya (MDC) a la seva vegada de la AF del Centre Excursionista de Catalunya. N'hi han més fotografies diferents de l'avenc d'en Roca que es troben repartides en publicacions il·lustrades i arxius d'entitats
El fotograf,
Josep Maria CO i DE TRIOLA
Barcelona, 1884 - 1965
Membre de l'equip espeleològic del Club Muntanyenc de Barcelona, periodista esportiu, redactor de la Veu de Catalunya, iniciador dels esports d'hivern, dels minyons de muntanya i de l'Aeroclub de Catalunya.
És el primer a Catalunya que introdueix una cambra fotogràfica dins d'un avenc. Publica diferents articles divulgatius a la premsa sobre les exploracions, A. d'Ancosa, d'en Roca, del Club (1907-1908). Participa al "I Congreso de Naturalistas Españoles", celebrat a Saragossa (1908), per primera vegada els naturalistes fan una sessió especial en la que es tracta exclusivament d'espeleologia. Co, en representació del Club Muntanyenc, presenta una comunicació " De la Espeleología catalana "
Jo tinc una primera a prop, Avenc Bonic (Tres Boques) i suposo que la padrera o exterminara tot, pro el mateix vaix viure amb el abocador del Garraf, la Natura la poca que ens queda se la ban carregant una pena, pro que es pot fe??
ResponElimina