dimarts, 31 de maig del 2011

Cordada (1963)


CORDADA, núm. 92 (Julio 1963)
Una solución: luz frontal (J.M.A.)

Des d'aquest bloc ja vam presentar una breu ressenya de la revista Cordada (1955-1973)

Reproduïm un article d'una època on el material personal d'ús espeleològic fora el provinent d'altres activitats, principalment del muntanyisme. Fou tota una novetat, i un avenç molt considerable, la importació de la frontal - lot Wonder, alimentada per una pila de petaca de 1,5 v.
Fins aleshores no es comercialitzaven els cascs amb adaptació del llum. Cada espeleòleg duia el seu casc amb disseny i la incorporació artesana del seu propi sistema d'il·luminació.
Aquest escrit d'en Josep Maria Armengou es prou representatiu de l'estat del material tècnic de l'espeleologia. Podem observar el magnific dibuix de l'Òscar Andrés.


Wonder fabricà diverses versions del seu modelEls membres del Grup d'Espeleologia de Badalona utilitzàvem la frontal Wonder com llum auxiliar principalment en cavitats amb presència d'aigua. A l'any 1978 ja vam disposar de cascs amb doble il·luminació que els compraven a Andorra.
Presentem varies diapositives del massís d'Escuain, Sobrarbe.

1973. Sumidero del Gurrundué, F. Miret. Foto.: R. Canela

1973. La Bufona (C-20). F. Pañella, P. Sanahuja, J. Mension, F. Miret. Foto.: D. Ferrer

1978. B- 15. Diego Ferrer. Fot.: F. Miret

1979. B- 15. J. Mas, F. Alfambra, J. Mension. Fot.: D. Ferrer

CORDADA, núm. 93 (agosto 1963)

La revista, d'aparició mensual, feia ressò de noticies provinents d'altres mitjans, però sobre tot de les enviades pels mateixos protagonistes, i també feia comentaris sobre noticies d'espeleologia.

El accidente de la cueva francesa de Foussoubie

La fou de Bor y la Tuta Freda / Ramon Canela


La sima Montserrat Ubach / Nota de la Redacción
La Torca del Carlista / Francisco Gusi

1 comentari:

  1. Sr Miret es usted un crack!, ¿como es que aun conserva ese frontal? ¡debe tener 40 años!y seguro que aun le funciona...

    Anton

    ResponElimina