dissabte, 15 de desembre del 2012

Eslovènia, cavernes i carst. Imatges 1545 - 1914


Slovene Caves & Karst
pictured 1545 - 1914
(2012) 338 p., 200 il., 27x20 cm.
Ed. Zalozba ZRC. Ljubljana
ISBN: 978-961-254-369-3

Trevor SHAW. Alenka CUK

El que és inusual sobre Eslovènia és la quantitat de terreny càrstic que el conté. El 43% de tot el país és carst, i de la part d'Eslovènia, que va ser l'antiga regió austríaca de Carniola o Krain (Gorenjska, Dolenjska i Notranjska, incloent l'àrea de Postojna), el 69% és carst.

Les coves i característiques espectaculars del carst han estat durant segles una crida als visitants i viatgers, com ho fan els turistes avui en dia. Per les mateixes raons que han atret artistes el desig era capturar les escenes per a si mateixos i per a la posteritat.

Però no sempre va ser així. Uns cinc segles i mig enrere, els llibres impresos van començar a aparèixer, el subministrament d'informació per a aquells que sabien llegir. Al principi molt poc s'il·lustra, però uns 430 anys enrere Valvasor ja produïa el seu llibre sobre els castells de la província de Krain, il·lustrat amb gravats en coure, i deu anys més tard, en 1689, va aparèixer el seu llibre topogràfica gran Krain, que conté 535 il·lustracions.

Alhora, com desenvolupaments tècnics aquesta reproducció més fàcil i més barat, la població cada aprèn a llegir. La pobresa en general es redueix  i més persones han pogut gaudir de temps lliure. Això, amb l'educació, els va permetre utilitzar els llibres i veure imatges, diferents d'aquelles en les vidrieres de les esglésies.

Aquesta ampliació dels tipus de lectors, així com un augment del seu nombre, va portar molt d'hora al segle 19 - només dos segles enrere ara - a l'aparició dels populars llibres il·lustrats amb l'objectiu de despertar i satisfer la curiositat. Títols com Les Meravelles de la Natura i l'Art (1803) i The Hundred Wonders of the World (1818) aclarir això. Aquests llibres solen incloure descripcions de coves, moltes d'elles il·lustrades, i va ser d'aquesta manera que les persones que no viuen en regions càrstiques va tenir coneixement de l'existència de coves.

Mentre que els estudis científics o geogràfics poden requerir imatges de coves poc coneguts o fenòmens, és evident a partir del contingut d'aquest llibre que certes coves eren més sovint el tema dels artistes i fotògrafs que altres. Diversos factors són responsables d'això. Una escena pintoresca atreu fotografies. I aquestes imatges atreuen  compradors.

Un altre factor, a més de la bellesa pintoresca afecta a aquesta popularitat d'un lloc, especialment abans de que l'automòbil es va fer àmpliament disponible. Aquesta era la seva ubicació i la facilitat d'accés a un gran nombre de persones. El cas d'Eslovènia, molts potencials visitants es trobaven a Trieste (com una part important on l'esperaven les seves naus) i en les principals vies com la carretera de vital importància des del centre d'Europa a través de Postojna a la costa. D'aquí la popularitat de Vilenica, Jame Škocjanske i jama Postojnska. Van atreure als artistes i fotògrafs, i també va atreure als visitants que compren les seves produccions.

No cal dir que les imatges rupestres de qualitat van seguir sent després de la data límit per a aquest llibre - l'inici de la Primera Guerra Mundial i el final del temps d'Eslovènia com a part d'Àustria. Fotògrafs, Oedl Friedrich (1894-1969) en Škocjanske Jame el 1921, Franci Bar (1901-1988) en moltes coves, i diversos membres de la Društvo melmelada za raziskavanje podzemskih. Tots els fotògrafs eren exploradors de coves. Els pintors d'aquest període posterior inclouen Leo Vihar (1899-1971); Vihar Mario, el seu fill (nascut el 1925), i Lojze Perko (1909-1980).

http://books.google.es/books?id=0WcNnseFctMC&printsec=frontcover&dq=slovene+caves+karst&hl=en&sa=X&ei=78PNUO6BDOXU0QXs9ICoAw&ved=0CDQQ6AEwAA






Índex


Prefaci
Agraïments
Introducció
Les imatges de les coves i el carst
Postojnska jama
Crna jama, Pivka jama, jama Otoška
Planinsko Polje i les seves coves
Rakov Škocjan i les seves coves
Cerkniško Jezero i les seves coves
Predjama
Divaška jama
Škocjanske Jame
Vilenica
Sveta jama / jama Socerbska
Kocevje a Dobro Polje
Altres coves
Karst superfície
Lexicon biogràfica
Apèndix - Els noms de lloc equivalent en alemany, eslovè i Anglès
Notes i referències
Povzetek
Llista d'il·lustracions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada