divendres, 31 de desembre del 2010

Endevinalles Espeologistes, 2

ENDEVINALLA Nº 19

Dormir a les cavernes.

Una cosa és fer bivac i altre adormir-se a una caverna. Qui no s'ha quedat dormit dins d'una cavitat?
Aquests nois de la foto quan van entrar no duien barba (gouffre Berger, 1954, rècord del món)
L'esgotament fa que ens quedem dormits als llocs més inversemblants.
Segur que heu dormit ... ?

1. Fent un rapel.
2. Assegurant a un company.
3. A una gatera hiperestreta.
4. Penjats a una reinstal•lació.
5. Esperant als companys
6. Recercant una nova continuació
7. Pujant un pou
8 Y / O ... ?

ENDEVINALLA Nº 19 (Suplement)

M'ha sortit quasi fallida la meva intenció de fer-vos arribar una imatge d'amor fraternal espeleològica, que tants artistes han volgut representar a les seves obres, com en formes de verges amb el fill, etc.
Així que afegeix-ho aquesta del Casteret amb un sentit més melón colic.

ENDEVINALLA Nº 21


Empalmar.

Una de les sensacions més satisfactòries i properes a l’èxtasi que gaudeixen els espeleòlegs, és la d'empalmar.
Sobre tot, quan la unió es produeix alhora per dos grups que han entrat per forats diferents. Aquesta trobada, clara i neta. demostra una bona connexió.
Així, al casar les cavitats, al fruit de l’empalmada, el bategen com Sistema o Compleix.
Però, n'hi han vegades que els grups es creuen, sense arribar a trobar-se, com al cas de la foto.
Per cert, QUIN EMPALME ÉS AQUEST?

1. Cigalière (= cigala) - La Cigalera
2. Canals - Nubiola.
3. Bores - Borró.
4. Avenc de la Ferla - Falconera.
5. Avenc del Davi - Cova del Manel.
6. Pouetons - Cova del Salitre.
7. Grallera Corralot - Cova Cuberes
8. Sistema Arañonera - Sistema Badalona
9.Y/O ... ?

ENDEVINALLA Nº 25


Navegar

Els intrèpids espeleòlegs mai s'han rendit davant d'un obstacle. Utilitzant materials precaris, encara que recomanables pel bany a prop de la sorra de les platges, han superat les més perilloses corrents d'aigües subterrànies. Tant se'n fa que fossin molt fosques com aquesta.
Quina caverna és?

1. Cigalière (=cigala) La Cigaliere
2. Forat Negre de Vallcebre
3. Espluga Negra de La Coma i La Pedra
4. Grotte Noire du Para-Guai
5. Bora Fosca de Tavertet
6. Barbot Negre de St. Quirze Safaja
7. Cova Fosca de Matasolana
8. Black Cave Petr&Olium
9. Y/O ... ?

ENDEVINALLA Nº 29


Igual que un Club

Qualsevol club, petit o gran, disposa d'emblemes que fan que la seva presència sigui ràpidament reconeguda pel públic en general. Quan els membres del club participen a un esdeveniment, tots duen l'uniforme del seu club.
Jo pertanyo a un club que no té escut, ni uniforme, ni pins, ni pum ...
Abans dúiem l'anagrama del club amb lletres enganxades al casc. Però vam deduir la seva inutilitat, primer per que als llocs que anaven quasi mai trobàvem a ningú, i també perquè a les fotos que feien, els que les veien ja ens coneixien prou per a saber que érem nosaltres.
Un cop que anàrem a la cova de Mura ens vam trobar, al costat de la porta, uns nois molt ben uniformats, fent-se una paella d'arròs i fruits del mar. Els nois feien goig amb els seus monos tots iguals, del mateix color, i enganxines de tela que posaven, escola d'espeleologia (com ja han passat molts anys, ja no me'n recordo d'on era l'escola). Tot just quan deixaren la porta lliure per a que poguéssim entrar, ens van preguntar, d'on sou? De Badalona, vam contestar. Vosaltres sou els de Badalona?! ens van replicar. Quan ja hi érem a dins de la cova, aprofitarem per a parlar d'aquests nois de la porta, però no ens vam posar d'acord alhora d'opinar si eren professors o alumnes d'escola. De fet, cap de nosaltres mai havia anat a l'escola, qüestió de la que, momentàniament, ens vam penedir tot just quan arribaren els flaires de la paella als nostres nassos.
La manca de senyals d'identitat del nostre grup em fa passar vergonya. Com ara, no fa gaires dies, un company d'altre grup em va demanar que l'envies l'escut del grup per correu. Li vaig contestar que no teníem escut, ni res que es sembles. Ell em va replicar que, com que no, si l'havia vist a la web de la catalana i que ja se'l copiaria. Doncs, li vaig dir que, si fos tan amable de fer-me també una copia que de seguit me l'enganxaria a tots els llocs.
A veure si em podeu ajudar, establint un ordre de prioritats per aconseguir de recuperar la imatge del club, ja que tot el que ens manca no el podem realitzar de cop i volta.

1.Escut
2.Himne
3.Penyes (fans, seguidors i simpatitzants)
4.Canal propi t.v.
5.Equipament (samarretes, genolleres, monos, etc.) "si pot ser dos diferents, un per quan explorem a casa i l'altra fora"
6.Bus amb la marca del club pels desplaçaments
7.Merchatdancing (samarretes amb els noms dels components dels equips de punta, rapeladors signats per tot l'equip, bufandes amb totes les copes que hem pres ... vull dir guanyat, etc.
8.Coves i avencs propis o de l'ajuntament, ja que ens gastem tot el pressupost amb desplaçaments i dietes, a més sempre hem d'explorar fora i se'ns posa el públic en contra, i també, els familiars i amics no es poden veure mai en acció.
9.Altres que també considereu important

ENDEVINALLA Nº 29 (Annex)

En Jaume ens envia aquesta suggerència d'escut. A més a l'Angel no l'agrada l'anterior foto, aixi ampliem aquesta endevinalla

ENDEVINALLA Nº 29 (annex-2)

En Pepe ens envia aquest nou disseny d'escut i aplicació

ENDEVINALLA Nº 30
Topografia.

El Gremi de Topògrafs i Croquistes d'Espeleologia Català (GTCEC) ens fa arribar el següent comunicat,
Reunits la totalitat de membres del GTCEC, menys un, hem pres per unanimitat, excepte per un altre, aquestes reflexions i acords que us comuniquem,
Quan les futures noves generacions assisteixen a la lliçó de topografia dels cursets d'iniciació, al començar a escoltar allò de cosinus, tangent ... i assabentar-se de que existeix més de un tipus de distància, s'espanten! Així, abans de començar, ja es frustren molts, en potència, futurs topògrafs i/o croquistes.
Ens sembla que fora més pedagògic i com conseqüència més didàctic, aprofitar aquesta classe per a ensenyar als alumnes la interpretació de les topografies. Als cursets dels nostres germans excursionistes, per exemple, ensenyen a "llegir" els mapes topogràfics, no pretenen que els alumnes facin els seus planells, al menys quan tot just s’estan iniciant.
També ens plantegem que, si cal que continuem fent topografies i croquis, ja que si són de cavernes petites, ningú se les mira; si són més grans, molts dels usuaris diuen que: no si semblen gaire a la realitat a més que lis manca això i allò; i si són de les més grans, la gent es perd a la cavitat per culpa de la topografia, que diuen que és enganyadora.
Un cop realitzada la topo s'ha d'editar a una publicació, que costa diners de la butxaca, tant als editors com als pocs que la compren. Després, potser, algú farà una fotocopia, podrà prendre mal dins d'una cavitat i denunciar als autors de la topografia, ja que aquesta li manca una corba de nivell que ha provocat el lamentable accident, que vist d'aquesta manera ja no fora un accident i l'assistiria el dret per a demanar les indemnitzacions per responsabilitat civil que pugui determinar su senyoria.
I per acabar-ho d'adobar, ja, ens podrien fer pagar les despeses dels rescats, hospitalització, transports, acompanyants, mals morals, seqüeles, indemnitzacions, etc., si algú dels que tallen el bacallà, consideren que aquests planells que elaborem provoquen i inciten a ficar-se a sota terra.
Així que hem decidit,

1er Dissoldre el GTCEC
2on Dur al crematori totes les copies de topografies i croquis. (No signa ningú)

Jo, us pregunto, ara qui farà les topografies?

1.Institut Topogràfic de Catalunya
2.Editorial Flaneta
3.XIBECA 1000 ml
4.Escola d'Espeleistes
5.Exploracions Subterrànies, S.A.
6.Afeccionats a les ciències ocultes
7.El dissident del GTCEC
8.Jo no
9.Jo sí
10.Jo tampoc
11.Jo també
12.Els Altres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada